Olej kokosowy

Olej kokosowy i jego wszechstronne zastosowanie

Olej kokosowy charakteryzuje się tym, że posiada w składzie dużo witamin i kwasów tłuszczowych. Można go stosować do celów zewnętrznych oraz wewnętrznych. Olej pozyskiwany jest z miąższu kokosa. Charakteryzuje się on ciekawym aromatem oraz smakiem. Ten produkt z całą pewnością można zaliczyć do kategorii super food. Stanowi on doskonałe źródło kwasu kaprylowego, wspiera on układ pokarmowy, przeciwdziała zaparciom. Kwas kaprylowy obecny w oleju ma działanie przeciwgrzybiczne. Produkt ten posiada także kwas laurynowy, który stymuluje układ odpornościowy, do walki z wirusami i bakteriami. Podnosi on znacząco odporność, zatem warto go stosować o każdej porze roku.

Olej kokosowy do walki z nadprogramowymi kilogramami

Olej kokosowy bez wątpienia pomaga uporać się z nadprogramowymi kilogramami, doskonale wspomaga odchudzanie. Reguluje on pracę układu pokarmowego, wspiera regularne wypróżnienia i wspiera metabolizm. Olej ten nie jest syntezowany przez wątrobę, dlatego jest on tak szczególnie polecany osobom, które mają problemy trawienne. Na uwagę zasługuje również fakt, że wyżej wymieniony produkt stanowi bogate źródło średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych zwanych jako MCFAS.

Olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? Jaki wybrać?

Olej kokosowy znany jest pod dwoma postaciami. Mianowicie można go nabyć jako olej rafinowany bądź nierafinowany. Z całą pewnością najlepszy jest ten, który jest ekologiczny, gdyż nie ma on styczności z metalami ciężkimi i szkodliwymi substancjami. Również doceniany jest olej nierafinowany, gdyż nie przechodzi on skomplikowanego procesu oczyszczania. W przypadku rafinowanego oleju jest inaczej, produkt ten jest oczyszczony, przez co może zawierać nieco mniej zdrowotnych właściwości. Jednak zarówno i jeden jak i drugi jest polecany do codziennego stosowania. Zarówno nierafinowany jak i rafinowany cechuje się bogactwem smaku i wartościami.

Olej w kosmetologii

Olej kokosowy szeroko stosowany jest w kosmetologii. Na jego podstawie powstają naturalne kosmetyki stosowane do różnego rodzaju problemów skórnych. Z jego pomocą można również zrobić domowe spa. Ma on wiele zastosowań w codziennej pielęgnacji. Doskonale rozprowadza się go po skórze. W dotyku jest on aksamitny. Cechuje się on przede wszystkim działaniem nawilżającym, natłuszczającym jak i również przeciwzapalnym. Można go z powodzeniem stosować na skórę twarzy oraz głowy. Może on stanowić bazę do wykonania:

  • maseczek nawilżających,
  • kremów natłuszczających,
  • peelingów enzymatycznych,
  • balsamów do ciała.
Olej kokosowy

Jakie są właściwości i zastosowanie oleju kokosowego?

Olej kokosowy od BEE jest twardą, białą wielkość w temperaturze pokojowej. W tej postaci występuje w szklanych naczyniach. Należy on do grupy olejów roślinnych, które uzyskuje się z miąższu palmy kokosowej. Każdorazowo podgrzany, przekształca się w jasnożółty, uwalniając aromat kokosa.

Jakie są opinie o oleju kokosowym?

Olej kokosowy jest uważany za jeden z najzdrowszych olejów na ziemi. Ma kilka zastosowań, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W składzie oleju kokosowego znajdują się przede wszystkim kwasy nasycone laurynowy, palmitynowy, kaprylowy i stearynowy. Pośrednimi są kwasy nienasycone: oleinowy (należący do grupy omega-9), a także linolowy (grupa omega-6).

Czym odznacza się olej kokosowy?

Olej kokosowy jest jednym z produktów określanych mianem “superfoods”. Dodatkowo nazywany jest masłem kokosowym lub ewentualnie tłuszczem kokosowym. Jest on zbudowany z twardego ziela orzecha kokosowego, które może być podgrzewane i mocno tłoczone.

Jakie są właściwości i działanie oleju kokosowego?

Niektóre badania przedstawiają, że olej kokosowy ma wiele cudownych właściwości i tym samym:

  • wspomaga walkę z nadwagą;
  • od razu daje energię;
  • zarządza poziomem cholesterolu;
  • wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe;
  • ma dobroczynny wpływ na skórę;
  • łagodzi objawy dotyczące np. choroby Alzheimera.

Jakie są rodzaje oleju kokosowego?

Olej kokosowy można kupić w sklepach w kilku postaciach. Można wybierać spośród nierafinowanego oleju kokosowego. Ten olej ma dodatkowe składniki odżywcze niż ulepszony olej kokosowy. Ponadto, zachowuje szczególny smak i zapach kokosa. W związku z tym olej kokosowy nierafinowany jest dobry do zabiegów kosmetycznych. Nie do końca nadaje się do stosowania w kuchni, ponieważ nie można go topić ani używać w trakcie pieczenia. Ten olej kokosowy jest fantastyczny do stosowania na zimno. Możemy też wybrać rafinowany olej kokosowy. Ten olej jest znacznie bardziej przetworzony w porównaniu do oleju nierafinowanego. Jest on naprawdę produkowany w skomplikowanym procesie oczyszczania, w którym pozbawia się olej kokosowy wszystkich jego atrybutów, a także smaku i zapachu. Metoda rafinacji polega na podgrzewaniu oleju w wysokiej temperaturze. Dzięki temu zyskuje on jednak większą trwałość oraz wyższą temperaturę spalania. Z tego powodu jest on często stosowany przez osoby, które nie znoszą zapachu a także smaku kokosa. Jest to naprawdę idealny towar do smażenia, a może i pieczenia. Nie nadaje się jednak do stosowania w chłodnych warunkach oraz do pielęgnacji ciała.

 

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Charakterystyka

Olej kokosowy (https://www.bee.pl/olej-kokosowy-na-wlosy-wszystko-co-musisz-wiedziec-a-477.html) jest uważanym za jeden z najzdrowszych dostępnych olejów roślinnych. Pozyskiwany jest z miąższu orzechów palmy kokosowej. Możemy znaleźć go na półkach sklepowych w słoikach pod  postacią białej masy. Olej ten topi się jednak już w temperaturze około 23-26 stopni Celcjusza, dlatego w cieplejsze letnie dni, jeśli nie schowamy go do lodówki, możemy zastać nasz olej w formie płynnej i bezbarwnej. Olej nierafinowany posiada delikatny zapach i smak kokosa, natomiast jeśli wybierzemy olej rafinowany będzie on ich pozbawiony. Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne znajduje on zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce.

Właściwości

Olej kokosowy zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych MCT, czyli średnio łańcuchowych trójglicerydów. Dzięki temu niektórzy przypisują mu wyjątkowe właściwości takie jak:

  • działanie wspomagające w redukcji tkanki tłuszczowej
  • natychmiastowe źródło energii
  • regulacja poziomu cholesterolu
  • obniżenie poziomu cukru we krwi
  • wspomaganie działania mózgu i lepsza pamięć.

Ponadto olej kokosowy jest źródłem wielu składników odżywczych. Jego skład to głownie kwasy tłuszczowe (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone i tłuszcze trans). Z tego względu zawiera sporą ilość kalorii czyli ok 892 kcal w 100 g. Oprócz tego olej kokosowy to również źródło wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz cynku, a także witaminy E, B2, B6, C i K oraz kwasu foliowego. Po za jego dobroczynnym działaniem za sprawą kwasów tłuszczowych MCT przypisuje się mu również liczne inne właściwości prozdrowotne takie jak:

  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • wspomaganie leczenia ran
  • odbudowa naskórka
  • ochrona skóry przed działaniem niskich temperatur i działanie natłuszczające
  • działanie łagodzące na skórę
  • poprawa trawienia.

Rodzaje

Ze względu na sposoby pozyskiwania wyróżnia się olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Olej nierafinowany ma charakterystyczny posmak i zapach kokosa, ponadto charakteryzuje go dużo lepsza zawartość składników odżywczych i mniejszy stopień przetworzenia. Sprawdzi się świetnie do zabiegów pielęgnacyjnych ale warto używać go również w kuchni. Olej rafinowany z kolei powstaje w zaawansowanym procesie oczyszczania, który pozbawia olej kokosowy większości właściwości, w tym smaku i zapachu. Charakteryzuje go wyższa temperatura dymienia i większa trwałość, jednak mniejsze wartości prozdrowotne.

Kupując olej kokosowy warto kierować się się stopniem przetworzenia, ale także zwrócić uwagę na miejsce pochodzenia (dobrze kupować olej pochodzący z miejsc gdzie naturalnie rosną palmy kokosowe) oraz certyfikat ekologiczny. Dobrze dobrany olej posłuży nam zarówno do gotowania, pieczenia jak i pielęgnacji skóry, włosów i jamy ustnej.