Olej kokosowy od BEE jest twardą, białą wielkość w temperaturze pokojowej. W tej postaci występuje w szklanych naczyniach. Należy on do grupy olejów roślinnych, które uzyskuje się z miąższu palmy kokosowej. Każdorazowo podgrzany, przekształca się w jasnożółty, uwalniając aromat kokosa.
Jakie są opinie o oleju kokosowym?
Olej kokosowy jest uważany za jeden z najzdrowszych olejów na ziemi. Ma kilka zastosowań, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W składzie oleju kokosowego znajdują się przede wszystkim kwasy nasycone laurynowy, palmitynowy, kaprylowy i stearynowy. Pośrednimi są kwasy nienasycone: oleinowy (należący do grupy omega-9), a także linolowy (grupa omega-6).
Czym odznacza się olej kokosowy?
Olej kokosowy jest jednym z produktów określanych mianem “superfoods”. Dodatkowo nazywany jest masłem kokosowym lub ewentualnie tłuszczem kokosowym. Jest on zbudowany z twardego ziela orzecha kokosowego, które może być podgrzewane i mocno tłoczone.
Jakie są właściwości i działanie oleju kokosowego?
Niektóre badania przedstawiają, że olej kokosowy ma wiele cudownych właściwości i tym samym:
- wspomaga walkę z nadwagą;
- od razu daje energię;
- zarządza poziomem cholesterolu;
- wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe;
- ma dobroczynny wpływ na skórę;
- łagodzi objawy dotyczące np. choroby Alzheimera.
Jakie są rodzaje oleju kokosowego?
Olej kokosowy można kupić w sklepach w kilku postaciach. Można wybierać spośród nierafinowanego oleju kokosowego. Ten olej ma dodatkowe składniki odżywcze niż ulepszony olej kokosowy. Ponadto, zachowuje szczególny smak i zapach kokosa. W związku z tym olej kokosowy nierafinowany jest dobry do zabiegów kosmetycznych. Nie do końca nadaje się do stosowania w kuchni, ponieważ nie można go topić ani używać w trakcie pieczenia. Ten olej kokosowy jest fantastyczny do stosowania na zimno. Możemy też wybrać rafinowany olej kokosowy. Ten olej jest znacznie bardziej przetworzony w porównaniu do oleju nierafinowanego. Jest on naprawdę produkowany w skomplikowanym procesie oczyszczania, w którym pozbawia się olej kokosowy wszystkich jego atrybutów, a także smaku i zapachu. Metoda rafinacji polega na podgrzewaniu oleju w wysokiej temperaturze. Dzięki temu zyskuje on jednak większą trwałość oraz wyższą temperaturę spalania. Z tego powodu jest on często stosowany przez osoby, które nie znoszą zapachu a także smaku kokosa. Jest to naprawdę idealny towar do smażenia, a może i pieczenia. Nie nadaje się jednak do stosowania w chłodnych warunkach oraz do pielęgnacji ciała.