Olej kokosowy

Olej kokosowy i jego wszechstronne zastosowanie

Olej kokosowy charakteryzuje się tym, że posiada w składzie dużo witamin i kwasów tłuszczowych. Można go stosować do celów zewnętrznych oraz wewnętrznych. Olej pozyskiwany jest z miąższu kokosa. Charakteryzuje się on ciekawym aromatem oraz smakiem. Ten produkt z całą pewnością można zaliczyć do kategorii super food. Stanowi on doskonałe źródło kwasu kaprylowego, wspiera on układ pokarmowy, przeciwdziała zaparciom. Kwas kaprylowy obecny w oleju ma działanie przeciwgrzybiczne. Produkt ten posiada także kwas laurynowy, który stymuluje układ odpornościowy, do walki z wirusami i bakteriami. Podnosi on znacząco odporność, zatem warto go stosować o każdej porze roku.

Olej kokosowy do walki z nadprogramowymi kilogramami

Olej kokosowy bez wątpienia pomaga uporać się z nadprogramowymi kilogramami, doskonale wspomaga odchudzanie. Reguluje on pracę układu pokarmowego, wspiera regularne wypróżnienia i wspiera metabolizm. Olej ten nie jest syntezowany przez wątrobę, dlatego jest on tak szczególnie polecany osobom, które mają problemy trawienne. Na uwagę zasługuje również fakt, że wyżej wymieniony produkt stanowi bogate źródło średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych zwanych jako MCFAS.

Olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? Jaki wybrać?

Olej kokosowy znany jest pod dwoma postaciami. Mianowicie można go nabyć jako olej rafinowany bądź nierafinowany. Z całą pewnością najlepszy jest ten, który jest ekologiczny, gdyż nie ma on styczności z metalami ciężkimi i szkodliwymi substancjami. Również doceniany jest olej nierafinowany, gdyż nie przechodzi on skomplikowanego procesu oczyszczania. W przypadku rafinowanego oleju jest inaczej, produkt ten jest oczyszczony, przez co może zawierać nieco mniej zdrowotnych właściwości. Jednak zarówno i jeden jak i drugi jest polecany do codziennego stosowania. Zarówno nierafinowany jak i rafinowany cechuje się bogactwem smaku i wartościami.

Olej w kosmetologii

Olej kokosowy szeroko stosowany jest w kosmetologii. Na jego podstawie powstają naturalne kosmetyki stosowane do różnego rodzaju problemów skórnych. Z jego pomocą można również zrobić domowe spa. Ma on wiele zastosowań w codziennej pielęgnacji. Doskonale rozprowadza się go po skórze. W dotyku jest on aksamitny. Cechuje się on przede wszystkim działaniem nawilżającym, natłuszczającym jak i również przeciwzapalnym. Można go z powodzeniem stosować na skórę twarzy oraz głowy. Może on stanowić bazę do wykonania:

  • maseczek nawilżających,
  • kremów natłuszczających,
  • peelingów enzymatycznych,
  • balsamów do ciała.