Olej kokosowy

Olej kokosowy

Charakterystyka

Olej kokosowy jest uważanym za jeden z najzdrowszych dostępnych olejów roślinnych. Pozyskiwany jest z miąższu orzechów palmy kokosowej. Możemy znaleźć go na półkach sklepowych w słoikach pod  postacią białej masy. Olej ten topi się jednak już w temperaturze około 23-26 stopni Celcjusza, dlatego w cieplejsze letnie dni, jeśli nie schowamy go do lodówki, możemy zastać nasz olej w formie płynnej i bezbarwnej. Olej nierafinowany posiada delikatny zapach i smak kokosa, natomiast jeśli wybierzemy olej rafinowany będzie on ich pozbawiony. Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne znajduje on zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce.

Właściwości

Olej kokosowy zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych MCT, czyli średnio łańcuchowych trójglicerydów. Dzięki temu niektórzy przypisują mu wyjątkowe właściwości takie jak:

  • działanie wspomagające w redukcji tkanki tłuszczowej
  • natychmiastowe źródło energii
  • regulacja poziomu cholesterolu
  • obniżenie poziomu cukru we krwi
  • wspomaganie działania mózgu i lepsza pamięć.

Ponadto olej kokosowy jest źródłem wielu składników odżywczych. Jego skład to głownie kwasy tłuszczowe (nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone i tłuszcze trans). Z tego względu zawiera sporą ilość kalorii czyli ok 892 kcal w 100 g. Oprócz tego olej kokosowy to również źródło wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz cynku, a także witaminy E, B2, B6, C i K oraz kwasu foliowego. Po za jego dobroczynnym działaniem za sprawą kwasów tłuszczowych MCT przypisuje się mu również liczne inne właściwości prozdrowotne takie jak:

  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • wspomaganie leczenia ran
  • odbudowa naskórka
  • ochrona skóry przed działaniem niskich temperatur i działanie natłuszczające
  • działanie łagodzące na skórę
  • poprawa trawienia.

Rodzaje

Ze względu na sposoby pozyskiwania wyróżnia się olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Olej nierafinowany ma charakterystyczny posmak i zapach kokosa, ponadto charakteryzuje go dużo lepsza zawartość składników odżywczych i mniejszy stopień przetworzenia. Sprawdzi się świetnie do zabiegów pielęgnacyjnych ale warto używać go również w kuchni. Olej rafinowany z kolei powstaje w zaawansowanym procesie oczyszczania, który pozbawia olej kokosowy większości właściwości, w tym smaku i zapachu. Charakteryzuje go wyższa temperatura dymienia i większa trwałość, jednak mniejsze wartości prozdrowotne.

Kupując olej kokosowy warto kierować się się stopniem przetworzenia, ale także zwrócić uwagę na miejsce pochodzenia (dobrze kupować olej pochodzący z miejsc gdzie naturalnie rosną palmy kokosowe) oraz certyfikat ekologiczny. Dobrze dobrany olej posłuży nam zarówno do gotowania, pieczenia jak i pielęgnacji skóry, włosów i jamy ustnej.